ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE YAPILAN ATAMA İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

01 Ağustos 2024 Perşembe 09:00
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE YAPILAN ATAMA İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI

-

Mevcut orman ekosistemlerinin doğal kaynak niteliğini koruyarak sürdürülebilir yönetimi ile verimlilik ve iktisadilik prensiplerine bağlı olarak işletilmesi gerekmektedir.

Ormanların geliştirilerek artırılması, ekonomik kaynak niteliğinden ziyade varlık değerinin ön plana çıkartılması elzemdir. 

Ormanlar tek başına düşünülse dahi ülkemizin ve dünyanın geleceğine garantör olacak en büyük ekosistem parçasıdır. 

Ekosistemin devasa bir parçası olan bu garantörün öne çıkan doğal, kültürel, estetik ve nadir ekosistem özellikleri taşıyan orman alanları, milli park, tabiat parkı, tabiatı koruma alanlarının korunarak gelecek nesillere aktarılması, üst ve alt havzalar ile yan havzalarda toprağın korunması, arazi bozulumunun önüne geçilmesi, ağaçlandırma yolu ile üst havzalarda toprak erozyonu, sel, taşkın, çığ, alt havzalarda kumul erozyonu ile mücadele Orman Mühendislik disiplinin görev alanında yer almaktadır.

Temel başlıklar ile sayılan söz konusu faaliyetlerin en iyi örnekleri yine ülkemizde dünyaya örnek olacak nitelikte Orman Mühendisliği meslek disiplini eliyle icra edilmiştir.

Tüm dünyada ormancılık hizmetleri 2 ya da 3 kamu disiplini teşkilatlanması ile çalışmakta ve hizmet sunumunu yapmaktadır. Ülkemizde de benzer bir teşkilatlanma ile yukarıda sayılan unsurlar ile beraber temel ormancılık faaliyetleri; Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü eliyle yürütülmektedir. 

Söz konusu kurumlarda çok sayıda meslek disiplinin yer alması kurumsal faaliyetlerin etkin, verimli ve sürdürülebilir nitelikte yerine getirilmesi açısından önemlidir. Tüm bunlarla birlikte, Ormancılık faaliyetlerinin temel politika yapıcısı, planlayıcısı, teknik ve bilimsel anlamda uygulayıcısı dünyada olduğu gibi ülkemizde de akademik anlamda Orman Mühendisliği meslek disiplinin görevi ve sorumluluğunda olmakla birlikte, Ulusal Mer’i Mevzuatlar da bunu işaret etmektedir. 

Bu faaliyetlerin yürütücülüğünün de Orman Mühendisleri tarafından yerine getirileceği 8/7/2006 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5531 sayılı Orman Mühendisliği Yetki Kanunu ile de güvence altına alınmıştır.

Kamu kurumu niteliğinde anayasal bir kuruluş olan Orman Mühendisleri Odası olarak özellikle son yıllarda ölçüsü ve niteliği farklı olmakla birlikte; mesleki alanımızın ve yasal kazanımlarımızın sürekli ihlal edilme gayreti ve fiili ile karşı karşıya kalmaktayız. 

Mesleğimiz ve meslektaşımızdan aldığımız güç ve yetkiyle her daim ihlal ve fiillerin karşısında olduk olmaya da devam edeceğiz.

Her meslek kendi disiplininde değerli ve kıymetlidir. Ancak kendi mesleğinde ehliyet sahibi olan bir kişi bu alanda liyakat sahibi olur. 

Bir kişi iyi bir kalp cerrahı olarak liyakat sahibidir. Ancak uçak uçuramaz. Çünkü uçağı uçurmak için herhangi bir eğitimi olmadığından bu konuda ehliyet sahibi değildir. 

Örneğin bir Orman Mühendisi; toprağın korunması ile ilgili aldığı eğitimler ve alanda yaptığı uygulamalar ile hem ehliyet hem de liyakat sahibi olabilir. Ancak almış olduğu bu eğitim onu betonarme bir binanın inşasında görev almasına yönelik ne ehliyet sahibi ne de liyakat sahibi yapar.

Ancak görüyoruz ki; Mesleki alanımızın meslek disiplinimiz dışından kişiler eliyle yönettirilmesi gayreti ve sevdası bitmemiştir. Ehliyet ve liyakat ölçütünün alt düzey görevlerde ihlalini alışkanlık haline getiren bir kısım bakanlıklar, hızını alamayıp temel ormancılık disiplini içinde olan kurumlarımızın en üst düzey yöneticilerini de Orman Mühendisliği disiplini dışından atamaktadırlar. 

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’ne bir Orman Mühendisinin genel müdür olarak atanması doğru ve ölçülü bulamayacağımız yersiz bir fiil, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’ne bir İnşaat Mühendisinin genel müdür olarak atanması ile gerçekleşmiştir. 

Arazide gördüğü sedir ile ardıç ağacını veya funda ile pırnal meşesini ayıramayacak bir kişinin bu alanda değerlendirilmesi doğru kaynakların yanlış kullanıldığına dair en güzel örneklerden biri olmuştur. 

Kaynak israfı sadece maddi kaynakların boş yere harcanması değildir. Mesleki alanda farklı bir mühendislik dalında ehliyeti olan bir kişiyi hiç alakası olmayan bir mühendislik dalında çalıştırmakta ciddi bir kaynak israfıdır. Ehliyet ve liyakat ölçüsünün ihlalinin boyutunu, tüm meslek camiamız ve diğer meslek disiplinlerinin takdirine bırakıyoruz.

Toprağın korunması, tabii kaynakların geliştirilmesi ve iklim değişikliği ile mücadele amacıyla; havza bütünlüğü esas alınarak çölleşme ve erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışmaları yolu ile çığ, heyelan ve sel kontrolü, havza ıslahı plan ve projelerinin yapılmasını uygulamakla görevli bir kurumu bir İnşaat Mühendisi ile yönetmeye kalkışmak kabul edilebilir bir tasarruf değildir. Bu sadece Ormancılık Meslek Camiasını değil tüm meslek camialarının meslek onurunu yaralar ve telafisi güç sonuçlar doğurur.

Kamu kurumlarımızda çalışma barışını derinden sarsacak, meslek mensuplarının saygınlık ve mesleki kazanımlarını ihlal edecek nitelikte atamaların Türkiye Yüzyılı hedeflerini akamete uğratacağını tüm kamuoyuna hatırlatmak isteriz. 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’IN meslek kamuoyunda infiale sebebiyet veren benzer tutum ve gayretlere fırsat vermeyeceğine, ilgili bakanlıklarda tekrarının olmaması için gerekli tedbirleri alacağına yürekten inanıyoruz. 

Atamalara vesile olan Sayın Bakanımıza şunu hatırlatmak istiyoruz. Kurumlar hafızaları ile vardır ve bu hafızalar kendi içerilerinden gelen meslek mensuplarınca ileriye doğru taşınırlar. Yapılan bu liyakatsiz atamadan vazgeçilerek kurumların hafızalarını devam ettirmek, ehliyet ve liyakatini hem aldığı diplomayla hem de alanda yaptığı çalışmalarla ispat etmiş olan bir Orman Mühendisinin bu göreve atanmasını sağlayarak bu yanlıştan en kısa zamanda dönmesini tüm kamuoyumuz adına saygıyla bekliyoruz.

Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu